Články

Co jsou to archetypy a co nám přinášejí

Pojem archetyp poprvé zavedl švýcarský lékař a psychoterapeut Carl Gustav Jung. Jelikož archetypy tvořily jádro jeho brilantní práce a považoval je za slovy nepopsatelné, já vám je mohu přiblížit jen skrze svou vlastní optiku. Věřím ale, že bude dostatečně srozumitelná, aby něco tak abstraktního, jako archetyp je, dokázalo ožít ve hmotném světě a našlo uplatnění v našem běžném životě.

Archetypy můžeme popsat jako vzory, šablony či „ideály“ – jsou to postavy z příběhů, mýtů, pohádek, ale i každodenní reality, jejichž představy máme jako lidé velmi podobné, rozumíme jim bez přílišného vysvětlování a jejich význam je nám blízký.

Tyto postavy mohou představovat konkrétní energie v našem nitru. Ať už se jedná o naše emoce, kvality, zažité vzorce chování, motivace, stínové složky atd., můžeme tyto energie vytáhnout z nevědomí a vtisknout jim konkrétní tvář. Tím, že máme šanci na ně najednou pohlédnout, získáváme příležitost se s nimi seznámit a začít s nimi pracovat. Navazujeme s těmito našimi vnitřními postavami vztah, kultivujeme je, dáváme jim potřebnou péči, získáváme od nich vedení. Archetypy se tak stávají našimi průvodci na cestě k celistvosti.

„Ženské archetypy dlí jako moudré ženy kmene kolem ohně života. Jak jednotlivě nebo i společně přicházejí ke slovu, dávají se do extatického tance plného vášně, radosti a energie. Předávají si dýmku a dopřávají každé postavě potřebný prostor. I když se v lecčems liší, respektují se navzájem. Jen díky tomu mohou proměnit společné shledání v magické setkání, jen díky vzájemné toleranci a pochopení tvoří tak silný a moudrý kmen.“

 

(Síla archetypů ženské duše)

Práce s archetypy není omezená věkem, ani pohlavím. Navíc je velmi zábavná a rozvíjí naši představivost. Můžeme si s archetypy hrát, jako bychom pozorovali divadelní představení. A přesto nejsme pouhými diváky, ale režiséry i herci zároveň. Díky archetypům, které jako by převzaly naše trápení na sebe, můžeme poodstoupit od svých problémů a podívat se na ně z jiné perspektivy. Archetypy nás inspirují a učí. A přesto ve výsledku zjišťujeme, že to, jak archetypy vnímáme, je jen odraz nás samých. Kupříkladu rozhodnost Královny, která nám může zdánlivě chybět v životě, je ve skutečnosti naší vlastní kvalitou ukrytou v naší vnitřní Královně. Ta třeba jen čeká na to, až jí budeme věnovat pozornost.

Archetypy jsou zrcadla naší duše. Skrze své vnitřní postavy prohlubujeme kontakt sami se sebou, ladíme se na své potřeby, osaháváme si své hranice, objevujeme své skryté talenty a nacházíme vlastní zdroje. Práce s archetypy nám tak pomáhá v přebírání zodpovědnosti za své konání i prožívání. Jsme zváni do světa vnitřní alchymie a tvoříme svůj vlastní život.

Archetypy jsou také univerzálním jazykem, jímž s námi hovoří nejen naše nitro, ale i duše našich předků. Mohou se stát naší vzájemnou dorozumívací řečí. Mohou nás podpořit ve vzájemném pochopení a soucitu. „Počkat, tohle poznávám. Mám v sobě Oběť. Tak teď asi mluvím s tou jeho.“ „Když je má Furie tak naštvaná, jak asi vypadá ta její?“ „Cítím se tak sama. Asi potřebuji obejmout svou vnitřní Matkou.“

V knize Síla archetypů ženské duše se nachází 22 archetypů – od Děvčátka, Princezny, přes Divoženku, Královnu, Léčitelku, Kurtizánu, ale také Bláznivou ženu, Bojovnici, Furii, Oběť, Ježibabu, Smrt až po Bohyni. 22 postav, které dokážou obsáhnout široké spektrum vnitřních prožitků. Práce s nimi je velmi rozmanitá a jsem přesvědčená, že představuje hlubokou studnici živé vody bohaté na inspiraci.