Články

Kdo může přijít na konzultaci?

Je pro mě vhodná konzultace s vámi, když neřeším zrovna žádný problém a jen se chci o sobě něco dozvědět?”

S touto otázkou se na mě občas obracíte, a tak na ni chci dát odpověď k dispozici všem, kteří uvažují podobně.

Věřím, že se o sobě něco dozvídáme při každém setkání s druhým člověkem, při každé interakci, v každé situaci, která v nás vyvolá nějakou reakci. Poznáváme sami sebe, když své reakce zkoumáme a pozorujeme. Jak jsem se cítila s daným člověkem? Co se ve mně odehrálo, když řekl/a to a to? Jak se cítím v této situaci? Jsem podrážděná, vystrašená, nejistá, nebo je mi příjemně?

Cítíme-li se příjemně, většinou to pro nás není dostatečná motivace zkoumat proč. Bereme to jako samozřejmost a mnohdy si toho ani nevšimneme. Přesto doporučuji si někde uložit informaci o tom, že je mi příjemně, protože se nám tato informace může hodit ve chvíli, kdy nám příjemně není. V příjemném pocitu leží náš zdroj, který již známe, běžně ho používáme a má schopnost nás vyživit. Cítím-li se příjemně při čtení knihy, vím, že čtení knih je mým zdrojem. Nastane-li pak situace, kdy potřebuji vyživit, mohu už rovnou sáhnout po knize jako prostředku relaxace a doplnění energie.

Když se cítíme nepříjemně, zpravidla si toho všimneme a máme tendenci s tím něco dělat, nějak to opracovat a podobně. I v těchto nepříjemných pocitech se skrývá informace, a opět o zdroji. Tentokrát o skrytém zdroji, který zatím leží ve Stínu. V tématu, které v nás vyvolává nepříjemné pocity, leží potenciál další energie, kterou je možné při správné integraci používat.

Jdeme-li k tomu, co nás těší, vyživujeme se. Jdeme-li tam, co nás trápí, rosteme.

Při konzultaci bez předem stanoveného tématu (ostatně to platí i pro konzultace a konstelace s daným tématem) se může teprve při společném povídání ukázat, zda jste se přišli vyživit nebo růst.

Pokud vás láká mě oslovit, pokud vás zajímá téma archetypů, je velmi pravděpodobné, že je tam pro vás něco ukryto. Kam vás to táhne, tam to duše poznává a přeje si být zase o trochu víc odhalena.

Adekvátní důvod pro setkání klidně může být i prostá chuť si popovídat s někým, kdo se věnuje tématu archetypů, a tak může nabídnout různé úhly pohledu na jednu věc. Někdy si přijdeme pro jednu větu. Jediná myšlenka může zásadně ovlivnit naše uvažování a naznačit další směr našeho života.

Takže odpověď je: Ano. Stačí jen přijít s otevřenou myslí a opravdovou chutí se o sobě něco dozvědět.